امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

ویژگیهای جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی مهاجران خارجی

ویژگیهای جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی مهاجران خارجی دسته: علوم اجتماعی
بازدید: 17 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 37 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 33

هدف اصلی این نوشتار بررسی « ویژگیهای جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی مهاجران خارجی با تاكید بر مهاجران افغانی در ایران » می باشد تا بدین وسیله نسبت به این خیل عظیم از مهاجران خارجی شناخت پیدا نموده و تا حد امكان بتوان، به جنبه های مختلف تاثیر حضور آنان دست یافت

قیمت فایل فقط 22,100 تومان

خرید

ویژگیهای جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی مهاجران خارجی

با تأكید بر «مهاجران افغانی در ایران»

چكیده

سالیان درازی است كه مهاجران خارجی، بویژه مهاجران افغانی، در جای جای كشورمان سكونت دارند. هیچ استانی نیست كه ساكنان آن با این مهاجران برخورد نداشته باشند و میان آنها مراوداتی صورت نگیرد، این روابط در بعضی جنبه ها آن چنان عمیق بوده كه حتی در صورت بازگشت مهاجران به كشورشان، باز هم تا سالیان دراز اثراتی كه از خود بجای گذاشته اند از بین نخواهد رفت. از جمله ارتباطات عمیق ایجاد شده، می توان به ازدواج تعدادی از ایرانیان ( بویژه زنان ایرانی) با مهاجران اشاره نمود. بنابراین مسئله مهاجران خارجی مانند مسائل مهم دیگری كه كشورمان با آن مواجه است از اهمیت خاصی برخوردار است كه بایستی به این موضوع ومسائل آنان نیز، موشكافانه و دقیق پرداخته شود.

هدف اصلی این نوشتار بررسی « ویژگیهای جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی مهاجران خارجی با تاكید بر مهاجران افغانی در ایران » می باشد تا بدین وسیله نسبت به این خیل عظیم از مهاجران خارجی شناخت پیدا نموده و تا حد امكان بتوان، به جنبه های مختلف تاثیر حضور آنان دست یافت.

این مقاله با استفاده از اطلاعات اداره كل امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت كشور كه در طرح شناسایی سال 1380 جمع آوری نموده، تهیه شده است.        

واژگان كلیدی

مهاجران افغانی،  بعد خانوار مهاجران خارجی، نوع مذهب مهاجران خارجی،  نوع قومیت مهاجران خارجی

مقدمه

افغانستان، كشوری كه سالها عرصه رقابت قدرتهای مختلف بوده است به دنبال دخالتهای جهانی و تحت تأثیر اوضاع داخلی این كشور، پدیده مهاجرت مردم به  خارج از كشور بصورت بسیار حادّی رخ داد.

از سال1352به بعد به دنبال كودتای سردار محمد داوود علیه ظاهرشاه و متعاقب آن كودتای نورمحمدتركی رهبر حزب خلق علیه داوود در سال1357، ایران یكی از كشورهای پذیرای مهاجران افغانی گردید. این مهاجران، بسرعت وارد ایران شده ودر مناطق مختلف روستایی وشهری سكونت گزیده وبا جمعیت ایرانی در این مناطق مراودات گوناگون اقتصادی برقرار نمودند.

در ابتدا تصور می شد كه دوران اقامت آنان در ایران كوتاه باشد، لیكن به جهت استمرار نابسامانیهای سیاسی و ركود و توقف رشد اقتصادی در آن كشور، مهاجران در ایران ماندگار شدند وطولانی شدن مدت اقامت آنان موجب گستردگی مراودات بین مهاجران وجمعیت ایرانی گردید.

تعداد مهاجرین افغانی در بعضی سالها به بیش از 8/2 میلیون نفر رسید (نظری تاج آبادی، 1369، ص164). علیرغم این وضع، سرشماریهای كشور نه تنها بخش اندكی از آنان را مورد سرشماری قرار داد، بلكه حتی برای این افراد نیز ویژگیهای جمعیتی، اقتصادی واجتماعی را منتشر ننمود. از اینرو شناخت خصوصیات جمعیتی و ویژگیهای اقتصادی و اجتماعی آنان و به همان ترتیب تعلّقات قومی، مذهبی و سیاسی آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است.

این مقاله می خواهد با توجه به اطّلاعات جمع آوری شده،  درسال 1380، تا آنجا كه مقدور است ویژگیهای فوق را مورد بحث وبررسی  قرار دهد و اطّلاعات نسبتاً جامعی درباره آنها بدست آورد.

ضرورت واهمیت موضوع

سالیان درازی است كه مهاجران افغانی در ایران اقامت دارند و درطول این سالیان با جمعیت بومی مراودات زیادی داشته اند و بر ابعاد مختلف جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی مناطق مختلـف كشورمان بی تأثیر نبوده اند. علیرغم این حجم عظیم از مهاجرین و پیامدهایی كه بدنبال داشته اند،  متأسفانه آن طور كه شایسته است تحقیقات و بررسیهایی در جهت شناخت آنها  از جانب دست اندركاران وبویژه جمعیت شناسان صورت نگرفته است.

 در این میان دست اندركاران و مسئولان امر، به مسئله مهاجرت افغانیها به عنوان یك موضوع گذرا نگریسته اند، حال آنكه بایستی تحقیقات وسیعی برای روشن شدن سئوالات وابهاماتی از قبیل چگونگی روابط اقتصادی، اجتماعی وحتّی روابط فامیلی با جمعیت بومی صورت گیرد، زیرا به چند دلیل پدیده مهاجرت افغانیها موضوعی شایان بررسی و تحقیق است نه یك مسأله جنبی وگذرا:

اولاً: كشور ایران بر حسب وظیفه اسلامی نسبت به پذیرش مهاجرین با خوشروئی اقدام نموده وبنا به مقتضیات زمانی، این همكاری را ادامه خواهد داد. پس مقطع زمانی معین برای خاتمه موضوع مهاجرت قابل پیش بینی نیست.

 ثانیا : دارا بـودن بیـش از900 كیلومتـر مـرز مشتـرك بــا كشـور افغانستان (علی آبادی، 1375ص3) ایجاب می كند نسبت به هر اتفاقی كه در مرزهای مشترك دو كشور واقع می شود بی تفاوت نباشیم.

ثالثا: تنظیم روابط صحیح ومنطقی و وجهه نظر واقع بینانه بین مهاجرین و بومیان اقتضا می كند با انجام تحقیق علمی، مرز واقعیات و تصورات روشن شود و قضاوتهای صحیح جایگزین پیشداوریها گردد.

بنابراین با بررسی این موضوع می توان نسبت به این جمعیت مهاجر شناخت پیدا كرد و برنامه ریزیهای دقیق و موشكافانه ای را تدوین و ارائه نمود.

قیمت فایل فقط 22,100 تومان

خرید

برچسب ها : مهاجران افغانی , بعد خانوار مهاجران خارجی , نوع مذهب مهاجران خارجی , نوع قومیت مهاجران خارجی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر